Vad måste man tänka på?

I högskolesystemet i Frankrike ingår läroinrättningar som skiljer sig ganska mycket från varandra och i början kan det därför vara svårt att få en bild av det mångsidiga utbudet. Först och främst är det bra att komma ihåg ett par saker.

I Frankrike kan du studera vad som helst, oavsett vilket ämnesområde du är intresserad av. Oavsett om du trivs bättre i staden, på landet, vid havet, i bergslandskap, eller om du gillar känslan i norr eller i söder, kommer du säkert att hitta ett studieprogram som låter intressant i en sådan miljö som du vill vistas i.

De franska läroinrättningarna klarar sig väl i internationella jämförelser. Varje läroinrättning har ett eget specialområde, men det innebär ingalunda att de inte tillhandahåller goda utbildningsprogram även inom andra områden.

Det sägs ofta att Paris inte är hela Frankrike. Det ligger en hel del sanning i detta ordstäv när det gäller studier ! Du kan avlägga studier inom olika områden i hela Frankrike och det är bra att vara medveten om att kvaliteten på studielivet ofta är högre speciellt i andra studentstäder än i Paris.

Det viktigaste är alltså att du utarbetar en egen plan över vad och var du egentligen vill studera.

En stor del av de svenska studerande som gärna vill åka till Frankrike drömmer om att kunna studera i Paris. Men det är bra att jämföra olika alternativ noggrant innan man åker iväg. Även mindre städer som till exempel Rennes, Montpellier och Tours är alternativ som är värda att lägga på minnet.