KTH-studenten Klara läste sitt tredje år som utbytesstudent vid INP Grenoble.
Klara, Sverige

KTH-studenten Klara läste sitt tredje år som utbytesstudent vid INP Grenoble.

Grenoble är verkligen en jättefin stad som jag tycker känns som ett litet Paris med berg runtomkring, vart man än går. Innan jag åkte hit sökte jag runt på bilder och tänkte att ”det ser väl sådär ut” men när jag kom fram blev jag positivt överraskad. Staden känns mysig, välorganiserad och trevlig helt enkel.

Skolan - tekniska högskolan Grenoble INP - anordnade roliga aktiviteter den första veckan för utbytesstudenter och de tre efterföljande veckorna anordnades det också aktiviteter för oss och för de franska studenterna.

Det finns flera universitet i staden och därför många föreningar som anordnar event. Det var inte ovanligt att man hade tre fester eller event varje kväll att välja mellan. I övrigt var alla var väldigt öppna under integrationsveckan så det var inte svårt att få vänner tycker jag. Se till att i början umgås med många olika människor så att du kan känna efter vilka som du trivs bäst med.

Ge inte upp!

Alla jag pratat med både i Grenoble och på andra utbyten i världen så verkar de första veckorna vara dels fyllda med roliga event men även att man ofta längtar hem. Efter två veckor här nere tyckte jag att det kändes mer som hemma, men det tog ytterligare två veckor innan jag riktigt trivdes. Var beredd på att det tar tid att komma in i de nya rutinerna och ge inte upp på grund av den franska byråkratin, problem med att få ihop schemat eller för att du längtar hem, för allt detta löser sig så småningom. Ett tag tänkte jag att ett halvår kanske skulle ha räckt, men när november började så var jag så glad för att jag valt ett helår och jag hade både vänner som förlängde sitt utbyte och de som önskade att de kunde förlänga sitt utbyte.

Franskan lossnade

Även om det ibland kan verka svårt att allt är på franska så lossar det med tiden. Hade någon sagt till mig innan jag åkte hit att jag skulle skriva mitt KEX på franska hade jag nog inte åkt, men när jag väl skrev det tänkte jag inte ens på att jag skrev det på franska utan det kändes naturligt att göra det eftersom jag pluggade i Frankrike. Min franskanivå efter mitt utbyte var på B2+/C1-nivå (känner att jag kan förstå texter och har bra hörförståelse men kunnat pusha mig själv mer när det kommer till att prata franska i vardagen/med vänner).

Viktig erfarenhet

En annan sak jag vill ta upp är att när jag skulle välja skola att åka på utbyte tänkte jag först välja den antagligen mest prestigefyllda skolan EPFL (det är en av de bästa ingenjörsskolorna i världen, INP är en av de bästa i Frankrike), och även om jag säkert skulle trivts bra där med så har jag insett att skolan man studerar vid inte verkar ha betydelse för framtida arbetsgivare. Jag studerade bland annat med människor som haft/väntade på att börja ”toppjobb” och jag själv fick ett jättebra internship sommaren efter att jag varit i Grenoble. Jag tror helt enkelt att arbetsgivare är mer intresserade av att man kan tala ett tredje språk, har tagit steget att åka på utbyte och att man på så sätt blir en intressant kandidat, men detta är bara mina spekulationer.

Livet i Grenoble

Åter till livet i Grenoble: jag fastnade fort för att gå på randonnées (vandra i bergen) och tillbringade många helger med detta. Omgivningarna är så häftiga och det var härligt att komma ut i naturen på det här sättet, tillsammans med sina vänner. Man tog bara en buss 30 minuter och sedan vandrade man uppåt i några timmar (följt av lunch och fika, får inte glömmas). Under mitt år i Grenoble ville jag passa på att göra saker som inte är lika tillgängligt i Sverige, såsom att åka upp till bergen och åka skidor – och inte att glömma att besöka de många matmarknaderna som finns i staden som oftast var/är öppna till klockan 13. Färska grönsaker och frukter (samt lokalproducerade viner) till billigare pris än vad som finns i affären passade en matlagningsintresserad person som mig.

Stort fritidsutbud

Grenoble är en sportig stad och det är roligt att dras med i den andan. Jag skaffade ett kort på ett gym Forme Altitude tillsammans med några andra svenskar. De erbjöd Les Milles-pass för 36 euro/månaden och passen var väldigt roliga och stärkande inför skidsäsongen. Jag valde även att återuppta mitt ridsportintresse under våren och tillbringade 12 torsdagar i ett fint stall vilket också gav 1 högskolepoäng. Alla sporter är i princip gratis (men kräver egen utrustning) förutom ridning som kostar 210 euro för 12 lektioner.

Jag engagerade mig också i att organisera Gala GI som är Génie Industriels finaste fest. Där tog jag på mig uppdraget att vara sponsoransvarig och att hjälpa till under kvällen. Grand Cercle heter studentrådet för hela skolan (GI, Phelma, Ense3 etc.) och de anordnade också en gala som heter Gala INP vilket precis som GI-galan var en jätterolig tillställning och ett av mina bästa minnen.

 I slutet av november öppnar en julmarknad i Grenoble som är öppen varje dag fram till jul och skidbackarna öppnar i början av december och stänger i slutet av april.

Slutligen är jag väldigt glad över att jag valde att studera i just Grenoble. Det är en fin och trevlig stad med många studenter och en närhet till unika helg- och veckoaktiviteter för alla typer av människor.

Jag känner att jag har utvecklats mycket, framför allt genom att det känns helt naturligt att resa mycket nu på ett annat sätt än tidigare. Jag har fått upp ögonen för att det finns mycket ute i världen att upptäcka och jag har också fått många chanser att upptäcka nya delar av världen genom mitt utbyte.

Jag rekommenderar att tillbringa ett år som utbytesstudent i Grenoble!