Många fördelar

Äventyr

Det finns många fördelar med att vara student i Frankrike. Kultur, förflyttning, hälsa och boende: att vara student i Frankrike medför många fördelar och rabatter. Vi uppmanar dig att ta del av dem!

STUDENTRABATTER FÖR ATT SE STADEN MED ANDRA ÖGON

Kulturutbudet är tillgängligt för studenter till ett reducerat pris. Genom att visa upp din studentlegitimation får du rabatt på museer, teatrar och biografer. De franska nationalmuseerna är gratis året runt för europeiska studenter som är yngre än 26 år. Biblioteken är också öppna och gratis för alla studenter.

Att förflytta sig i stan eller mellan städer är inte heller så dyrt. I de större städerna erbjuder kollektivtrafikföretagen rabatterade priser för studenter. Tack vare ungdomskortet ”Carte jeune de la SNCF”, för dem mellan 18 och 27 år, är även tågresor billigare.

Om du har en begränsad matbudget kan du besöka Frankrikes 450 universitetsrestauranger. Visa upp din studentlegitimation så kan du avnjuta en hel måltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt för endast 3, 25 euro. En del av restaurangerna är till och med öppna på kvällar och helger.

SOCIALT STÖD, FÖREBYGGANDE VÅRD OCH FAMILJEPLANERING

Tre olika stöd från kassan för familjebidrag (”Caisse des allocations familiales” eller CAF) kan sänka din hyra: bostadsbidrag (”l’allocation de logement sociale”), individanpassat bostadsbidrag (”l’aide personnalisée au logement”) och bidrag för familjebostad (”l’allocation de logement familial”). För att veta om du har rätt att söka till en av dessa, gör en beräkning på CAF:s hemsida. För att kunna prata med en rådgivare, besök CAF:s Facebook-sida som riktar sig till studentboenden.

Alla universitet har en hälsovård, (”le Service universitaire de médecine préventive et de promotion de la santé” eller SUMPPS). Alla studenter kan besöka en läkare, göra en hälsokontroll eller få råd. En del besök är gratis, bland annat för preventivmedel, screening, vaccinering, näringslära eller psykologisk uppföljning.

Du kan få hjälp med att teckna en kompletterande sjukförsäkring och därmed få högre ersättning.

Om du har frågor angående din sexualitet, kärleksrelationer eller preventivmedel, kontakta ”Planning familial” som är en förening som erbjuder gratis och konfidentiell rådgivning. Kvinnor kan ordinera preventivmedel som passar dem och kan få ppiller dagen efter besöket,  vid behov. ”Planning familial” har lokalkontor överallt i Frankrike.

SPORTA MED STUDENTRABATT

Sporta genom universitetsföreningen SUAPS (”Service universitaire des activités physiques et sportives”) och få tillgång till fler än 60 olika idrottsgrenar för ett engångsbelopp som du betalar i början av året. Studentlegitimationen ger dig även rabatt på de allmänna simbassängerna, skridskobanor och idrottshallar.

BRA ERBJUDANDEN FÖR STUDENTER

Om man gillar hamburgare finns det flera snabbmatskedjor att avnjuta. Vissa ställen erbjuder studentrabatter året runt, ibland även med en gratis smörgås inkluderad.

Visa alltid studentlegitimationen när du ska köpa en mjukvara, dator eller vilken elekronisk apparat som helst. Många affärer för utrustning eller datorer erbjuder reducerade priser för studenter. Även utskriftscenter har studentrabatter.

FÖR MER INFORMATION OM STUDENTERBJUDANDEN

Många webbplatser har fler uppgifter om studenterbjudanden och rabatter. Här följer några av dem: